Font Size

SCREEN

Cpanel

o všem možném

O těchto stránkách

něco málo o publikačním (CMS) systému Joomla!, důvodech proč jsem si ho vybral, instalaci, konfiguraci a zkušenostech s komponenty.

Při vzniku těchto stránek jsem musel rozhodnout několik zásadních otázek. První z nich byla otázka zda si naprogramovat stránky sám (včetně všech komponent jako galerie, kniha návštěv, komentáře...) nebo využít nějaké nekomerční CMS systémy. Více informací o tom co je to CMS naleznete ve Wikipedii. Zvolil jsem druhou variantu a důvodů bylo hned několik.

  Klady Zápory
CMS systém

funkční, otestovaný systém

můžu ihned publikovat obsah

podpora od uživatelů a tvůrců CMS systému

podpora plug-inů a komponent - nemusím se zdržovat programováním funkcí

Je potřeba přizpůsobit tomu co od něj chci

robusní zdrojový kód nad kterým obtížně získávám kontrolu

vlastní práce

přehled nad zdrojovým kódem

procvičení v PHP, HTML, CCS, XLM...

Dostanu přesně to co chci

všechny funkcionality si musím sám naprogramovat

s tím co nefunguje mi nikdo nepomůže

více starostí s vlasním zdrojovým kódem než s obsahem

Další otázka se přímo nabízela - jaký CMS systém využít. Moje první cesta vedla na stránky OpenSourceCMS kde je k vyzkoušení kolem 50 nekomerčních CMS systému. Z toho vypadli 3 favorité:

Další krok - najít na internetu nějaké relevatní informace které by porovnávaly tyto CMS systémy se ukázal být jedním z nejtěžších. Bohužel snad neexistuje nikdo, kdo by měl zkušenosti s provozem několika různých CMS systémů. Je tedy celkem logické, že většina uživatelů vychvaluje ten systém který si vybrali a poukazuje na chyby u konkurence. Nakonec jsem tedy otestoval všechny 3 systémy sám a zvolil vítěze, kterým se stala Joomla!. A důvody mého rozhodnutí?: Intuitivní a přehledný administrátorský back-end, asi nejširší základna uživatelů, největší množství komponent a plug-inů, velmi pěkně zpracovaná instalace a nastavení.

Vybral jsem si zbrusu novou verzi 1.5.0, což možná ze začátku nebylo nejštastnější ale do budoucna mi to ušetří čas a starosti s migrací. Základní instalace a konfigurace proběhla bez problému. Jedinou obtíží byla nutnost změnit nastavení Global configuration - Site - Session settings na Session Hanler = none. Jinak došlo k problému známém jako "admin loop", kdy se nepodaří po vypršení přihlášení do administrátorského back-endu znovu přihlásit. Tuto obtíž jsem následně vyřešil upgradem na Joomla! 1.5.1 a nastavením Global confirugation - Server - FTP settings na enable FTP settings, kde jsem nastavil FTP root na ./ a přidal FTP uživatele s přístupem poze do rootu WWW a podsložek. Pro správnou funkčnost je důležité aby owner všech dat která do složky www nahrajete přes FTP byl FTP uživatel uvedený v Joomle!, jinak budou stránky správně fungouvat pouze když práva na soubory www budou nastaveny na chmod 777 (all), což mi ale nepřijde moc bezpečné. Také mě překvapilo, že autentizace do Joomly! používá pro session handlery adresář tmp v rootu vašeho serveru, ne v rootu www. Nevím zda je to chyba nebo vlastnost.

Po instalaci a základním nastavení jsem začal instalovat komponenty. Jedna zásadní rada: nikdy neinstalujte komponenty na produkční server, lepší je vyzkoušet je někde ve virtuálním prostředí (VMWare) s virtuálním Apache a MySQL serverem (JoomlaPC). Vyhnete se tak několika reinstalacím produkčního serveru, které mě neminuly :)

Komponent je nepřeberné množství takřka pro všechno co vás napadne. Jejich seznam je k dispozici v Joomla! Extension directory.

Já používám následující:

  • MxComment, verze 1.0.6- komponenta pro komentování jednotlivých článků

Moc pěkná komponenta, bohužel jsem se při jejím zpovoznění pěkně zapotil. Nakonec jsem zjistil že při instalaci do Joomly! 1.5.1 se automaticky nenainstaluji nasledujici soubory: plugins\content\maxcommentbot.php a maxcommentbot.xml. Je nutné je vyextrahovat z instalačního balíku a nahrát je na www ručně.

  • RSGallery2, verze 1.14.3 (SVN 649) - komponenta pro správu fotogalerie
Jako alternativa se nabízí Phoca Gallery od českého tvůrce, nicméně RSGallery se mi líbila víc. Má trochu problémy s překladem do češtiny tak jsem se rozhodl překlad udělat sám. Až bude hotový a otestovaný tak ho dám k dispozici.

obě dvě mnou používané komponenty jsou jakž-takž přeložené do češtiny, nicméně i když mám Joomlu! počeštěnou tak ani jedna z komponent není schopná nabídnout automaticky český překlad. Musel jsem ručne zeditovat soubory s překladem.

  • administrator\components\com_maxcomment\languages\english.php
  • administrator\components\com_rsgallery2\languages\english.php
  • components\com_maxcomment\template\default\languages\english.php


Zprovoznění těchto stránek mi zabralo cca 10 dní, což je v porovnání s několika měsící které jsem strávil programováním svých předchozích stránek chvilička.

Tak a teď, když už se vše nainstalované, nastavené a otestované, začnu tvořit nějaký obsah :)

 

 

Přidat komentář