Font Size

SCREEN

Cpanel

o IT

Repasování tiskových kazet pro Canon Pixma

Malý tip pro všechny majitele tiskáren Canon, které používají tiskové cartridge s integrovaným čipem pro sledování hladiny inkoustu

Už delší dobu mě štvala cena nových tiskových cartridge pro mojí Pixmu IX4000 (cca 400,- Kč), proto jsem se rozhodl vyzkoušet repasování použitých cartridge pomocí plnící sady Crocodile. Jedna sada stojí cca 270,- Kč a inkoust (2x20ml) vystačí na 3 náplnění originální cartridge takže náklady na jednu cartridge jsou o cca 75% menší.  Práce s plnící sadou je jednoduchá, návod perfektní, takže doplnění použité cartridge bylo otázkou chvíle. Ovšem celá věc má jeden malý háček, na který výrobce plnící sady neupozorňuje a který se ukázal být závažnou překážkou v používání repasovaných cartridge.

 

Každá originální cartridge od firmy canon má totiž v sobě zabudovaný čip který komunikuje s tiskárnou a předává ji informace o hladině inkoustu v cartridge. Bohužel tato informace není zjištěna nějakým sofistikovaným sledováním reálné hladiny inkoustu v cartridge ale prostým počtem vytištěných stránek nebo odhadem kolik inkoustu "proteklo" tiskovou hlavou. Po doplnění inkoustu si tedy tiskárna stále myslí že je cartridge prázdná a znemožní další tisk. (To všechno za předpokladu, že používáte originální drivery i s aplikací pro konfiguraci / údržbu tiskárny).

V tisku se sice, podle manuálu, dá pokračovat stisknutím a podržením tlačítka continue, nicméně tiskárna pak většinou "zamrzne" a je nutné ji vypnout a znovu zapnout. V lepším případě, pokud "nezamrzne", je nutné pro každou stránku potvrdit hlášku o prázdné cartridge a stisknout tlačítko continue.

Možnosti řešení:

- odinstalovat ovládací aplikaci tiskárny a používat jenom tiskový ovladač: Tiskárna sice nezobrazuje žádné hlášení o prázné cartridge, nicméně je stále nutné potvrzovat tisk tlačítkem continue na tiskárně. Dále také přijdete o všechny nadstandartní funkce které ovládací aplikace obsahuje (např. tisk brožur, čištění a zarovnání hlav tiskárny...)

- používat neoriginální cartridge: Jsou levnější (např. 28ml Evolve stojí cca 200,- Kč) ale pořád dražší než doplňování :). Navíc mi ve dvou případech tiskárna takovouto cartridge odmítla jako vadnou.

- používat neoriginální prázdné cartridge bez čipu: Také levné řešení, nicméně bez kontroly nad hladinou inkoustu v cartridge - není nic lepšího než když inkoust dojde v poslední čtvrtině tisku A3 fotky :).

- koupit si tzv. chip reseter, což je zařízení které umožní vyresetovat chip na cartridge tak, že si myslí že je cartridge nová a tudíž plná. Chip reseter je plastová krabička s kontakty, ke kterým se na 2 vteřiny přiloží kontakty čipu a cartridge je vyresetována a jako nová.

 

Zvolil jsem 4 možnost a po zkušenosti můžu potvrdit že to perfekně funguje. Investice do reseteru se mi vrátila vlastně okamžitě po naplnění 1,5 cartridge (používal jsem předtím jenom originály canon).

Přidat komentář